Mάνος Χατζιδάκις (με το κοστούμι), δεξιά του (που χειροκροτάει... ο Δημήτρης Χορν)...
Mάνος Χατζιδάκις (με το κοστούμι), δεξιά του (που χειροκροτάει... ο Δημήτρης Χορν)...
Στίχοι, μουσική: Μάνος Χατζιδάκις...
Αυτή η γειτονειά είναι για όλους μας ένα κλουβί.
Κανείς δε ζει αληθινά αυτό που θα `θελε να ζει, γιατί το όνειρο είναι μια στιγμή κι όλες οι άλλες οι στιγμές απελπισία.
Μέσα σ αυτό το δρόμο γεννιόμαστε, ζούμε και πεθαίνουμε, μαζί με μας και τα όνειρά μας, μαζί με μας και τα παιδιά μας.
Γι’ αυτό ένα πάρτυ σ’ αυτό το δρόμο είναι κάτι πιο λυπητερό κι από το θάνατο.
Είναι ένα γραμμόφωνο που ολοένα ξεκουρδίζεται, δυο ιδρωμένα χέρια στο άσπρο φόρεμα ενός κοριτσιού, ένας σκύλος που απορεί, ένα ποτήρι αδειανό στην άκρη της αυλής μου, μια κόκκινη κορδέλα στα μαλλιά της, ένας κρυφός αναστεναγμός, ένα αρπαχτικό βλέμμα θηρίου που δεν τολμάει να αγγίξει, ένα κλουβί στην πόρτα σου με ένα πουλί που κοιμάται .
Γι’ αυτό ένα πάρτυ στο δρόμο των Ονείρων είναι στιγμή πιο θλιβερή κι απ’ τη στιγμή του ονείρου.
Είναι ένα ξέφτισμα ζωής, ένα παιχνίδι χάρτινο στα χέρια των αγγέλων.
Κοιτάχτε τούτο το κλουβί είναι λιγάκι πιο μεγάλο από την καρδιά μου, κι όμως δεν μπορεί να χωρέσει την αγάπη μου.
Κοιτάχτε και τούτο το κορίτσι θα του χαρίσω το κλουβί κι ένα τραγούδι θα μου πει για το πουλί που χάθηκε, για το πουλί που πια δε ζει.
Ένα κάθισμα που δηλώνει μία κωμωδία... όπου όλοι μπορούν να ερωτευτούν όλες... και διάφορες...
τι περίεργο...
Lamprini T.
Υ.Γ. από ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ : Ο Louis Jacques Marie Collin du Bocage, (Λουΐ Ζακ Μαρή Κολλέν ντυ Μποκάζ) πιο γνωστός με το ψευδώνυμο Louis Verneuil, ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός
Philippe Hériat - Οι χαρές της οικογένειας (ραδιοφωνικό θέατρο)
1962
Ο τίτλος... είναι ειρωνικός... Ποιες χαρές... εδώ αλληλοσκοτώνονται που λέει ο λόγος...
Lamprini T.
Υ.Γ. Φιλίππ Εριά: Ο Philippe Hériat ήταν ένας πολυτάλαντος Γάλλος μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός
Πληροφορίες γέννησης: 15 Σεπτεμβρίου 1898, Παρίσι, Γαλλία
Απεβίωσε: 10 Οκτωβρίου 1971, Παρίσι, Γαλλία
Y.Γ. 2 «Οι χαρές της οικογένειας» είναι μια κωμωδία σε 4 πράξεις του Philippe Hériat
Παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 1960, για πρώτη φορά στην Comédie des Champs-Elysées. Το Η Mandarine Turpin είναι πλούσια. Ο πατέρας της είχε δημιουργήσει μια μικρή επιχείρηση. Το τσάι πουλάει καλά αυτές τις μέρες! Ο σύζυγός της την έκανε μια επιτυχημένη εταιρεία.
Όλα φαίνονται απλά για τους πλούσιους.
Η Mandarine Turpin, μια χήρα, θέλει να εκμεταλλευτεί την περιουσία της. Είναι 75 ετών. Είναι δυναμική, χαρούμενη που ζει, αυθεντική και γεμάτη σχέδια.
Έχει όμως δύο κόρες, αρκετά κοσμικές, μαζύ με δύο γαμπρούς. Και δεν έχει σκοπό να πεθάνει, όμως... έχει απογόνους για να την κληρονομήσουν!
Η αυλαία, που είχε πέσει στο πολυτελές διαμέρισμα της ηρωΐδας, σηκώνεται σε ένα κελί απομόνωσης σε ψυχιατρική κλινική.
Αφήνουμε το κωμωδία, το αστικό δράμα για να μπούμε στη φρίκη, στο "γκράν - γκινιόλ"...
Η νοσοκόμα στην κλινική είναι σιωπηλή. ο διευθυντής είναι κάθαρμα.
Εμφανίζεται ο ένας της γαμπρός.
Η κυρία Τυρπέν δεν είναι τρελή.
Πρέπει να παραδώσει την περιουσία της ή να προετοιμαστεί να πεθάνει εδώ! Στην κλινική.
Αυτό το έργο είναι ένα καλό, εξαιρετικό θεατρικό έργο που ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου των Ηλυσίων Πεδίων το 1960 από την Gaby Morlay
Γκαμπύ Μορλαί
και στη συνέχεια, το 1961, επαναλήφθηκε με την ίδια σκηνοθεσία, το ίδιο καστ, στη Λυών στο θέατρο Célestins.
Σελεστέν, Λυών
Η εκ νέου ανακάλυψη αυτού του κομματιού επιφυλάσσει μια καλή στιγμή ανάγνωσης.
H «Κυρία Κλάιν», το έργο του Αγγλου θεατρικού συγγραφέα Νίκολας Ράιτ, είναι η καινούργια παραγωγή του θεάτρου Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69), που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου.
H «Κυρία Κλάιν» γράφτηκε το 1988 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό θέατρο της Αγγλίας. Χαρακτηρίζεται από δραματικές εντάσεις, πολύ γρήγορο ρυθμό αλλά και ένα αβίαστο χιούμορ, φυσικό για έναν συγγραφέα όπως ο Ράιτ που έχει γράψει και αρκετές κωμωδίες.
Τρεις γυναίκες και οι τρεις ψυχαναλύτριες, μια μάνα -η περίφημη Μέλανι Κλάιν- η κόρη της και η φίλη της περνούν μια νύχτα μαζί, στο Λονδίνο του 1934. O ξαφνικός θάνατος του γιου και αδελφού δημιουργεί άγριες συγκρούσεις, συνεχείς ανατροπές, ανταγωνισμό, ενοχές, πάθη.
Η Βιεννέζα Μέλανι Κλάιν θεωρείται η σημαντικότερη ψυχαναλύτρια της Ευρώπης. Υπήρξε χαρισματική και δυναμική προσωπικότητα, η οποία αμφισβητώντας σε κάποια σημεία και τον «βασιλιά» Φρόιντ, τάραξε τα νερά της ψυχανάλυσης στις δεκαετίες του ’30 και του ’40, χάραξε καινούργιους δρόμους και έθεσε τα θεμέλια της παιδοψυχανάλυσης.
Στην παράσταση του θεάτρου Εξαρχείων, τη διάσημη ψυχαναλύτρια υποδύεται η Ελένη Χατζηαργύρη. Μαζί της παίζουν η Αννίτα Δεκαβάλλα και η Χριστίνα Αλεξανιάν.
H σκηνοθεσία είναι του Τάκη Βουτέρη, η μετάφραση της Αννίτας Δεκαβάλλα, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Βαφιά και η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη.
Πρεμιέρα, σήμερα, στο «Θέατρο Εξαρχείων», με το έργο «Η Κυρία Κλάιν» του πρωτοεμφανιζόμενου στην Ελλάδα Νίκολας Ράιτ, που ανεβαίνει σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα, σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, σκηνικά Γιώργου Βαφιά.
Το έργο εκτυλίσσεται στη διάρκεια μιας νύχτας, στο Λονδίνο του 1934. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας άγριων συγκρούσεων, καθώς οι τρεις γυναίκες αψιμαχούν, οι συμμαχίες αλλάζουν και αποκαλύπτονται συναισθήματα αγάπης, μίσους, ανταγωνισμού, πάθους, ενοχές και προδοσίες.
Η Βιεννέζα Μέλανι Κλάιν
Μέλανι Κλάιν
είναι υπαρκτό πρόσωπο και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ψυχαναλύτριες της δεκαετίας του '30, αφού τάραξε τα νερά αμφισβητώντας τον Φρόιντ.
Σίγκμουντ Φρόϋντ
Ο συγγραφέας τονίζει: «Δεν έχει καμία σημασία για το έργο, αν εγώ είμαι υπέρ ή κατά της ψυχανάλυσης, αν συμφωνώ ή όχι με τις θεωρίες της Κλάιν, αφού η ιστορία των τριών αυτών γυναικών - παρά το ότι ήταν ψυχαναλύτριες - λειτουργεί σαν μεταφορά για τις σχέσεις οποιασδήποτε μάνας με την κόρη της και τη φίλη της.
Το έργο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε κοινωνίες, όπου η μάνα έχει κυρίαρχο ρόλο, όπως, για παράδειγμα, στη Λατινική Αμερική».
Πολύ καλή αυτή η παράσταση, δύσκολο το τέλος... Υπέροχη η Ελένη Χατζηαργύρη...
Βαγγέλης Πρωτοπαππάς.................... Ιπποκόμης ντε Νανζάκ και άλλοι...
Στο Λονδίνο του 1895, η Λαίδη Τσίλτερν πιστεύει, όπως όλοι, πως ο σύζυγός της, σερ Ρόμπερτ, είναι ένας ιδανικός σύζυγος και ένας λαμπρός νέος πολιτικός με μια σπουδαία καριέρα να τον περιμένει. Όλα αυτά ως τη στιγμή που η ραδιούργα κα Τσίβλι ("Σεβελί" σε άλλες μεταφράσεις) τον εκβιάζει με την αποκάλυψη μιας οικονομικής κομπίνας που διέπραξε για να χρηματοδοτήσει τη καριέρα του, αν εκείνος δεν εισηγηθεί θετικά στη Βουλή για ένα κατασκευαστικό έργο - απάτη στο οποίο η ίδια έχει επενδύσει χρήματα. Απελπισμένος ο σερ Ρόμπερτ θα στραφεί στον φίλο του, Άρθουρ Γκόρινγκ, ένα δάνδη γνωστό ως "ο μεγαλύτερος χασομέρης του Λονδίνου", ο οποίος θα ξεπεράσει τη συνηθισμένη του απάθεια για να "ξελασπώσει" τον φίλο του.
Άκρως ψυχαγωγικό το "Ένας ιδανικός σύζυγος" είναι μια διαχρονική θεατρική επιτυχία, γραμμένη με χάρη από τον Όσκαρ Ουάιλντ. Τα στοιχεία της επιτυχίας του είναι το δράμα που πλέκεται γύρω από έναν δημόσιον άντρα με κάπως ελαστική συνείδηση και η τσουχτερή κοινωνική σάτιρα, ανάμικτη με μια χαρούμενη φιλοσοφία της ζωής, που πηγάζει πλούσια απ' τα λόγια του Λόρδου Γκόρινγκ. Το έργο έχει μεταφερθεί πολλές φορές στο κινηματογράφο και τη τηλεόραση.
συνήθως δεν συστήνω έργα που έχουν βρισιές... εν τούτοις σε αυτό το έργο τις παραβλέπω για να πω... ότι ο Θύμιος Καρακατσάνης είναι ένας ηθοποιός με μεγάλο ταλέντο...
ο ξάδελφος του Κωνσταντίνου, ο Γιατρός και ο Καρακατσάνης
Σε κάθε πρόταση του, το κοινό γελάει...
ο θίασος
Σε ένα έργο που έχει νόημα... και είναι συμπρωταγωνιστής με τον Γιώργο Κωνσταντίνου
Θερμά συγχαρητήρια!!!...
και επειδή είναι "αλλού" ο πρωταγωνιστής... ο Θ εός να τον αναπαύσει...
Lamprini T.
Υ.Γ. Λεπτομέρειες για την παράσταση από το βίντεο...
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ να κλείσει την πόρτα
Θεατρική παράσταση του Γιώργου Κωνσταντίνου, που ανέβηκε στο Θέατρο Άλφα
The Magic Flute / Ο Μαγικός Αυλός / Mozart: Die Zauberflöte (2003)
ο Παπαγκένο που αναζητά την Παπαγκένα
απίθανα παίζει αυτός ο καλλιτέχνης!!!
ο Ταμίνο
Παπαγκένο και Ταμίνα
πολύ ωραία σκηνή, μέσα στο κόκκινο εμφανίζεται ο Ζαραστρο, ο δήθεν κακός...
Παμίνα και Παπαγκένο
και ζήσαν αυτοί καλά... ;
Μια από τις πιο εμβληματικές όπερες όλων των εποχών, ο "Μαγικός αυλός" (Die Zauberflöte) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, μιλάει για έναν πρίγκιπα, τον Ταμίνο, που κατακτά όλες τις αντιξοότητες για να γίνει σοφός και να σώσει την κόρη, Παμίνα, της Βασίλισσας της Νύχτας.
Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές παραγωγές αυτής της όπερας, στο Covent Garden- Λονδίνο το 2003.
Royal Opera House Covent Garden
Υπό τη διεύθυνση του Sir Colin Davis, οι ερμηνευτές είναι ο Simon Keenlyside ως Papageno,
η Dorothea Röschmann ως Pamina,
ο Will Hartmann ως Tamino
και η θρυλική Diana Damrau ως Βασίλισσα της Νύχτας (Königin Der Nacht).
Και μία ΠΗΓΗ: https://www.imdb.com/title/tt0383058/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm
Πίτσα Καπιτσινέα: Έργο ζωής η δουλειά μου στο Εθνικό και στον Πειραϊκό Σύνδεσμο
Πέθανε τον Οκτώβριο του 2018 η Πίτσα Καπιτσινέα και το μάθαμε …τον Μάιο του 2019. Ήταν 87 ετών. Γεννήθηκε το 1931. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα με τα μάτια της… «Οι βυθοί των ματιών σου είναι καμένοι», της είπε ο οφθαλμίατρός της, όταν διαπίστωσε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Εκείνη τότε με ψυχραιμία και με το κεφάλι ψηλά απάντησε: «Αν βλέπεις κατάματα τους προβολείς της Επιδαύρου για περισσότερα από 40 χρόνια, είναι φυσικό επακόλουθο. Αμ, του Ηρωδείου; Και μήπως πάνε πίσω τα φώτα του Εθνικού μας Θεάτρου;».
Από το 1949 έως το 1982, έλαβε μέρος σε 80 παραστάσεις του Εθνικού. Έπαιξε στην ταινία «Το λάθος», (1965) και στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου «Ένα μικρό λάθος», (1979). Η αγαπημένη ηθοποιός και δασκάλα ήταν σύζυγος του ηθοποιού Γκίκα Μπινιάρη και πάντα έλεγε ότι η ζωή της ήταν το Θέατρο και ο Γκίκας. Πρόσθετε μάλιστα: «Ήμασταν ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του ελληνικού θεάτρου και μείναμε μαζί ως το τέλος. Για μένα έργο ζωής ήταν η δουλειά μας μαζί με τον Γκίκα και άλλους σπουδαίους ηθοποιούς του Εθνικού (Σαρρής, Φιλιππόπουλος, Μετσόλης, Νικηφοράκη), στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου που για πάνω από 20 χρόνια διδάξαμε τους νέους ηθοποιούς πως θα εργαστούν με ήθος πάνω στη δουλειά που αγάπησαν.
Βγάλαμε σπουδαία παιδιά που μας έκαναν υπερήφανους (Ρουγγέρη, Δαμάτης, Χουβαρδάς, Μπιμπίλας, Κωνσταντινίδου, Χάνος, Νινιός, Σταυράκης, Ροντήρη, Προκοπίου και άλλοι). Ήταν η μόνη Σχολή που είχε Πειραματική Σκηνή όπου μαθητές έπαιζαν σαν επαγγελματίες με αποκορύφωμα την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» με την οποία επαναλειτούργησε το Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου της Σάμου. Στην παράσταση αυτή έπαιζαν μαζί καθηγητές και μαθητές. Το χειροκρότημα εκείνης της παράστασης χαράχτηκε στη μνήμη μου περισσότερο από όλα όσα έχω εισπράξει παίζοντας μεγάλους ρόλους στην Επίδαυρο».
Η Πίτσα Καπιτσινέα δέχτηκε για πολλά χρόνια την αγάπη και τη φροντίδα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ). Έτσι εξηγείται και η πικρία του Σπύρου Μπιμπίλα, Προέδρου του ΤΑΣΕΗ, ο οποίος και γνωστοποίησε την είδηση του θανάτου της ηθοποιού μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
Ο κ. Μπιμπίλας, αναφερόμενος και στο θάνατο της Βιβέτας Τσιούνη – που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό – δήλωσε ότι και στις δύο περιπτώσεις οι συγγενείς δεν ενημέρωσαν φίλους και συναδέλφους για το τελευταίο αντίο. Συγκεκριμένα έγραψε: «Ακόμα μια θλιβερή αποχώρηση. Η λατρεμένη μου δασκάλα στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και σπουδαία ηθοποιός του Εθνικού μας Θεάτρου, Πίτσα Καπιτσινέα, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Είναι το δεύτερο …κρούσμα μετά την περίπτωση της Βιβέτας Τσιουνη – που έφυγε πριν από λίγο καιρό – που ουδείς συγγενής της ειδοποίησε ένα όργανο των Ηθοποιών αν και τα τηλέφωνα των Οργανισμών και των Σωματείων μας δεν είναι δυσεύρετα. Η αγαπημένη μας δασκάλα έφυγε τέλος Οκτώβρη. Της είχαμε αφιέρωμα στο Ημερολόγιο ΤΑΣΕΗ του 2019». Έγραψε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Μπιμπίλας: «Θα σε θυμάμαι ΠΑΝΤΑ για τα τόσα ωραία που ζήσαμε και που μας έμαθες».
*Κάποια στοιχεία για την Πίτσα Καπιτσινέα είναι από το Θεατρικό Ημερολόγιο 2019, έκδοση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Κείμενα – επιμέλεια: Σίσσυ Καπλάνη, Σπύρος Μπιμπίλας) και από τη σελίδα του ηθοποιού Σπύρου Μπιμπίλα στο facebook.
Πέθανε η ηθοποιός Πίτσα Καπιτσινέα 24 Μαΐου 2019, 16:12
Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός και δασκάλα θεάτρου Πίτσα Καπιτσινέα. Την είδηση έκανε γνωστή μέσω του προφίλ του Facebook, ο Σπύρος Μπιμπίλας. «Ακόμα μια θλιβερή αποχώρηση. Η λατρεμένη μου δασκάλα στην Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και σπουδαία ηθοποιός του Εθνικού μας θεάτρου, Πίτσα Καπιτσινέα δεν είναι πια ανάμεσα μας.
Ουδείς συγγενής της ειδοποίησε ένα όργανο των ηθοποιών. Τα τηλέφωνα των οργανισμών μας και των Σωματείων μας δεν είναι δυσεύρετα. Η αγαπημένη μας δασκάλα έφυγε τέλος Οκτώβρη. Της είχαμε αφιέρωμα στο ημερολόγιο του Τασεη…θ α σε θυμάμαι Π Α Ν Τ Α για τα τόσα ωραία που ζήσαμε και μας εμπαθές», έγραψε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Μπιμπίλας.